שבועות הריון

שבוע 18 להריון

אין אישה שלא מחכה לתנועות לתחושה הנעימה הזאת, אבל מסתבר שהעובר אוהב לישון ומבלה את רוב היום בשינה וזז בלילה. רוב הנשים מצהירות שהן מרגישות תנועות דווקא כשהן רוצות לנוח.

התפתחות העובר בשבוע 18

אורך העובר 14 סנטימטר, ומשקלו כ-200-220 גרם. קוטר הראש 41 מ""מ. כמות מי השפיר 280 סמ"ק.

העור של העובר שקוף ודרכו ניתן להבחין בכלי הדם. נוצרו לו כבר טביעות האצבעות. בלוטות שומן בעור יוצרות שכבת מגן (וורניקס), שתיראה בזמן הלידה כמרקם לבן העוטף את התינוק. מצבורי שומן מופיעים גם תחת עורו של העובר ,וכל אלו יסייעו לו לשמור על חום גופו גם ברחם וגם כשייוולד. העובר עצמו זז ויודע לבצע תנועות שונות, אבל הוא מבלה חלק גדול מהיום דווקא בשינה ויש חוקרים הסוברים כי הוא אפילו חולם.

מה קורה לאישה בשבוע 18

בשבוע 18 מתחילים להופיע סממני הריון חדשים, הנובעים מהעלייה במשקל, מגודל הבטן, העובר הגדל וכמובן ההורמונים שממשיכים להיווצר בגוף. במקבל ישנה עלייה בנפח הדם הגורמת לעיתים לסחרחורת, במעבר משכיבה לישיבה או משכיבה על הגב. גם כאבי גב או רגלים יכולים להופיע משינוי היציבה.

מה עוד כדאי לדעת על שבוע 18

שיעור יתר – כמו בכל תופעה אחרת גם כאן ההורמונים אשמים והם פועלים יותר על מי שגם כה סובלת משיעור. השינויים ההורמונליים בהריון גורמים לזקיקי שיער שלא היו פעילים להתחיל לפעול, והתוצאה היא שיעור יתר, שיעבור לאחר הלידה.

הפרשות וגינליות - הפרשות מושפעות מרמות הורמון האסטרוגן, וככל שישנה עלייה באסטרוגן יכולה להיות עלייה בכמות ההפרשות מהנרתיק. בהריון ההורמון פעיל ולכן תתכן הפרשה מרובה יותר מהנרתיק. כל עוד מדובר בהפרשה שקופה ונראית לכן רגילה ולא כמי מי שפיר, לא ניתן לעשות דבר, מלבד לחכות לסיום ההריון.

צרבת - ההורמונים המשתנים בהריון יוצרים רפיון קל בשרירים ולכן השוער, החוסם את מעבר מיצי העיכול לוושט רפוי קצת יותר.

פיגמנטציה - פעילות הורמונלית וריבוי תאי מלנין יוצרים שינוי בצבע העור בעיקר על הפנים או פס בבטן אבל גם בפטמות. הכתמים ידהו לאחר הלידה אבל חשוב להימנע משמש חזקה כדי למנוע פיגמנטציה באזור הפנים.

אנמיה פיזיולוגית – נפח הדם עולה אבל מספר כדוריות הדם האדומות לא משתנה. לכן לעיתם ספירת דם תראה אנמיה. אין צורך להיבהל אבל תוספי ברזל בשלב זה בהריון מומלצים.

סחרחורות בשכיבה – בשלב זה של ההריון ממליצים לשכב על הצד כיוון שבשכיבה על הגב נוצר לחץ על כלי הדם שנמצאים לאורך עמוד השדרה ומובילים דם ללב לחץ הדם יורד והתחושה המתקבלת היא של סחרחורת. שכיבה על הצד תמנע את התופעה.

דימומים מהאף ומהחניכיים – בשלב זה שריר הלב גדל והוא מזרים כ-20% יותר דם בגוף, הלחץ על הנימים והורידים גדל. גודש בכלי הדם יכול ליצור דימומים בחניכיים או מהאף.

סימני מתיחה - הריון גורם לשינויים הורמונליים שונים בגוף. חלק מההורמונים מעכבים את תהליך הבנייה של העור, ושינויים במידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין, אחראים על גמישות העור. כל זה יוצר מצב בו העור לא מספיק לייצר רקמות חדשות באותו יחס לגדילה של הבטן והמתיחה של העור ואת זה רואים בצורת סימני מתיחה.

בדיקות בטרימסטר השני

מה מחכה בטרימסטר השני מבחינת בדיקות קיימות או מומלצות

דיקור מי שפיר

בדיקה גנטית של מערך הכרומוזומים בעובר. מערך זה משקף את המטען הגנטי בעובר ומאפשר לאתר מומים מולדים, מחלות והפרעות שונות. הבדיקה מתבצעת בשבועות 18-20 באמצעות החדרת מחט דרך הבטן למי השפיר ושאיבה שלהם על מנת לקבוע אם העובר סובל מתסמונת דאון או מליקויים אחרים בחומר הגנטי.

סקירת מערכות מאוחרת

בשבועות 22-24 ניתן לבצע סקירת מערכות מאוחרת, הנמצאת בסל הבריאות ולה זכאית כל אישה בהריון. מדובר בבדיקת סקירת מערכות הדומה לבדיקה שניתן לבצע בשבועות 14-16. ההבדל הוא בתמונת העובר, הנראית ברורה יותר בשל גודלו.

העמסת סוכר – 50 גרם

הבדיקה נערכת החל משבוע 24 ועד שבוע 28 והיא בדיקה המבוצעת לכל הנשים ההרות. הבדיקה מאפשרת לאתר סיכון לסוכרת הריונית.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.